Friday, December 17, 2021

Piros Hetes - místo které v Budapešti chcete navštívit

 Pokud se ocitnete v Budapešti u nádraží Keleti, odkud se jezdí vlaky do té zábavnější části Evropy, a máte chvilku času, můžete si gratulovat. Okolí nádraží je velmi odpudivé, ale na druhou stranu se zde můžete dostat Budapešti pod kůži. Pochybné obchody nabízející těžko určit co, internetová kavárna, která vypadá jak místo obchodních transakcí, ve kterých hraje hlavní roli pervitin, a poměrně hodně pospávajících bezdomovců dává tušit, že originální pásek Gucci si v nejbližším okolí asi nekoupíte. Ale můžete si zde dát pivo v nonstop baru Piros Hetes a to není k zahození. 

Okolí zmíněného podniku náš redaktor několikrát prošel a následně si o něm přečetl recenze na Googlu, následkem čehož odmítl odjet z Budapešti bez návštěvy tohoto místa. Exkurze byla nasměrovaná bohužel mimo špičku, pátek půl třetí odpoledne není úplně ideální čas. Podnik má sezení v přízemí i ve zvýšeném patře, častý to jev budapešťských podniků. Dvě velké plazmy přináší do potemnělého místa nejspíš jakousi kriminálku a utkání v házené. Oboje je bez zvuku, zlepšení maďarštiny ze sledování pořadů tedy nečekejte. Nicméně při snaze si něco objednat na baru se trocha maďarštiny skutečně hodí. Servírka jinak neumí. Objednáváme pivo a kafe. Pivo je pitelné, 550 forintů (cca 38 Kč) není vražedné. Naproti tomu kafe dobré není. Cenu si již nepamatujeme. Pozorováním podniku zjistíme, že každý den je akce na panák, který pak stojí 650 forintů. Na každý den v týdnu vychází jiné tekuté osvěžení. Nejnebezpečnější je neděle, kdy se podává národní likér Unicum. Pokud máte rádi fernet, navštivte podnik v neděli. Pokud ne, v neděli tam nechoďte. 

Během naší návštěvy byli v podniku 4 návštěvníci. Postarší pán, intelektuál se sluchátky na uších zírající do notebooku, mírně podnapilý fachman a dle visáže novodobý vekslák. Až na veksláka všichni pili pivo a ropě podobnou tekutinu z frťanů, nejspíš Unicum a to i přes to, že nebylo zrovna v akci. Vekslák popíjel pivko, žertoval s pinglicí a intenzivně chodil kouřit před podnik. Odpoledne se líně táhlo a nám se chtělo spát, tudíž jsme zaplatili a šli spát. Když jsme okolo procházeli opět večer, nálada byla velmi povznesená, bar plný a přítomné veselí by se dalo krájet. 

Nakonec dodejme, že název znamená Červený týden (dle Googlu). Význam tohoto pojmenování nám zůstává záhadou.

No comments:

Post a Comment