Díky
evropským fondům bylo jednomu členu redakce umožněno strávit
téměř rok studiem v Peru, mise tedy byla více než zřejmá –
probádat alkokulturu této andské země. Hned první den bylo
zřejmé, že našinec bude vystaven nejedné svízeli. Depresivní
cena 35 korun za lahváč jasně značila hranice peruánského
alkoholismu. Naštěstí se ukázalo, že cena rumu je mnohem
příznivější. I přes to se však terénní výzkum soustředil
na rozklíčování vztahu Peruánec – pivo.
Několik
perných večerů bylo věnováno hledání výčepu v hlavním
městě, Limě. Nakonec se zadařilo a autor navštívil celkem 3
podniky, kde poměr objem = cena ještě nezpůsoboval závratě.
Nalezení nonstopu nebylo úspěšné, tudíž musí čtenáři vzít
za vděk popisem barů.
Pivní
bar Mnichov
V
centru Limy se nacházející lokál, kterým se majitelé snaží
přiblížit Peruáncům atmosféru vzdáleného a pivní kulturou
políbeného Německa. Jelikož autor nemá dostatečnou zkušenost s
Německem, nemůže hodnotit úspěšnost tohoto konceptu. Avšak
intuitivně cítí, že pravá německá pivní kultura vypadá
značně odlišně. Hudební podmalování prostoru zajišťuje
dvojice pianista – bubeník, vyhrávající téměř cokoliv, a
sousední diskotéka. Když k tomu připočteme hluk hostí, kteří
jsou nuceni na sebe pořvávat, dostaneme víceméně detailní
kontury tohoto podniku. Tuplák piva na začátku pobytu 98 korun, na
konci 112 korun díky nepříjemnému kurzu koruny.
Bezejmenný
bar
I
přes upřímnou snahu se nepodařilo zjistit jméno tohoto podniku.
Pivo o 7 korun levnější, hudba zajištěná naladěním rockového
radia. Hlasitost nepříjemná, ale alespoň tato muzika odradila
většinu Peruánců, takže podnik představoval sešeřelou oázu
klidu před běsněním, latinskoamerickými rytmy a všeobjímajícím
zvukem automobilových klaksonů, kterýžto zvukový podtext je
hluboko vepsán do limského genomu. Bohužel byl bar v druhé půlce
pobytu změněn na módní posezení pro Peruánce, což značí
změnu hudebního doprovodu a absenci točeného piva, jinými slovy,
stálo to za hovno.
Barranco
beer house
Populární lokální pivovar poskytující svou produkci za
relativně přijatelnou cenu. Z pohledu zkoumání alkoholismus zcela
nevhodné. Většina hostů požije max. tři piva za noc.
Jak z
referencí plyne, procento alkoholiků a bezdomovců bylo ve
zmíněných podnicích rovno nule, bylo tedy třeba ponořit se
hlouběji do dané problematiky. Peruánci nejsou tak tolerantní k
opilcům jako Češi, pokud se někdo na večírku zpije, je to
ostuda, nikoli důvod k vyprávění oslavných legend a pění ód.
Pokud se Peruánec chce opít, zajde si do místní restaurace,
objedná si alespoň do dvojice lahváč a stráví v přátelském
popíjení několik hodin. V noční Limě také není lehké narazit
na blábolící a motající se bezdomovce a blázny. I když lze
podobné typy potkat, jejich počet je zanedbatelný.
Pravý
a nefalšovaný alkoholismus potkal autor až v jedné opuštěné
andské vesnici. Již cca ve tři hodiny odpoledne byla čtvrtina
mužské populace opilá (od veselé opičky po nesrozumitelné
blábolení, problematickou chůzi a agresivní chování). Ti
kurážnější se jali požadovat úplatek za ukázaní cesty,
kterýžto čin byl zhola zbytečný, protože jim bylo prd rozumět.
Svůj požadavek nakonec podpořili argumentem v podobě balvanů v
rukou některých z nich a bylo jím tudíž vyhověno.
Z
textu je patrné, že studium opilectví a mapování nonstopů se
jeví v této části světa problematické, protože saturace trhu
tímto typem služeb je z evropského pohledu nedostatečná. Podle
zběžného pozorování se jeví, že plnohodnotnou náhradu
představují drogy, které v Peru obstarávají funkci obrany před
nesmyslností okolního světa.
No comments:
Post a Comment